Popular Post

Booketo.gr - Giftsets for Book Lovers

Posted by : Σαμπάρ "ο Αλλοδαπός" Τάσος 30 Αυγ 2014



Φέτος την μόδα που ξεκίνησε το American Horror Story με τις ανθολογίες ακολούθησαν αρκετοί δημιουργοί και κανάλια.

Ανθολογία η αποκάλυψη της προηγούμενης season True Detective (νέα του θα μάθετε σύντομα) αλλά και η έτερη έκπληξη το Fargo.

Το Fargo έχει πολλά διαφορετικά στοιχεία απο τις άλλες δύο σειρές.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το μαύρο χιούμορ, συγχρόνως όμως είναι και ένα crime drama με τελείως άβολα μηνύματα και καταστάσεις.


Μεγάλο ατού φυσικά είναι οτι στους βασικούς ρόλους έχει ηθοποιούς που δίνουν την ψυχή τους στο ρόλο και που έδωσαν εκπληκτικές ερμηνείες - αν δεν είχαμε τον fan-favorite McConaughey, θα λέγαμε οτι το Fargo έκλεψε την παράσταση.

Ο Billy Bob Thornton μας έδωσε τον πιο διασκεδαστικό και συνάμα φονικό villain της χρονιάς στο πρόσωπο του δολοφόνου Lorne Malvo, ενω ο Martin Freeman/Lester Nygaard έναν αντιήρωα που ενω έκανε όσα έκανε, δεν μπορούσες με τίποτα να τον αντιπαθήσεις.

Δίπλα τους η Allison Tolman ως αστυνόμος Molly Solverson και ο Colin Hanks ως Gus Grimly ήταν άριστοι στους ρόλους, ενω ειδικά η Tolman έδειξε πώς ερμηνεύεις μια ρεαλιστική δυναμική γυναίκα αστυνομικό, κάτι που θα αντιγράψει το True Detective που θέλει να βάλει στο cast του μια παρόμοιου τύπου γυναίκα πρωταγωνίστρια.

Χωρίς να είναι καρικατούρα, υπερβολική ή μοντέλο η Tolman κέρδισε μια υποψηφιότητα για Emmy και ήλπιζα να το σηκώσει.

Το Fargo εμπνέεται απο την ομώνυμη ταινία των αδερφών Coen η οποία είχε εφτά υποψηφιότητες όσκαρ κερδίζοντας δύο.
Η σειρά κρατάει το κλίμα και εμπνέεται απο διάφορα sub plots της ταινίας.

Αν έχεις δει την ταινία θα προσέξεις τις πολλές αναφορές και τα κοινά στοιχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να έχεις δει την ταινία για να δεις την σειρά.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο Bemidji της Minnesota, μία ήσυχη πόλη στην οποία φτάνει συμπτωματικά ο Lorne Malvo ένας πληρωμένος δολοφόνος.




Στο νοσοκομείο θα συναντηθεί με τον Lester Nygaard έναν φιλήσυχο ασφαλιστή με μια γυναίκα που του την "μπαίνει" συνέχεια, έναν επιτυχημένο αδερφό τον οποίο ζηλεύει και έναν πρώην συμμαθητή που μετά απο τόσα χρόνια ακόμα τον τραμπουκίζει.

Ο Lester έχει μια ζωή που δεν θα ζήλευε κανένας.
Θα την χαρακτήριζα θλιβερή και χωρίς νεύρο και μέλλον.

Αυτήν την σπίθα θα του δημιουργήσει ο Malvo.
Και αν την δίψα για ζωή, προσωπική επιτυχία κτλ στην δημιουργήσει ένας πληρωμένος δολοφόνος, είναι λογικό η πορεία σου να είναι στρωμένη στα πτώματα.

Μια σειρά δολοφονιών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Lester και τον Malvo καλείται να διερευνήσει η Molly Solverson που είναι ικανότατη αστυνομικός, αλλά έχει να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό και την μικρή εμπειρία των υπολοίπων στο τμήμα.

Αυτό που ακολουθεί στα 10 επεισόδια της season είναι ένα μακελειό όπου μπλέκονται δεκάδες χαρακτήρες, με cameo απο πολλούς ηθοποιούς γνωστούς και αγνώστους.

Αγαπημένο μου το cameo απο το κωμικό δίδυμο Key & Peele που κάνουν κωμικά σκετσάκια για το Comedy Central.

Οι δυο τους έχουν τρομερή χημεία και πολλά μπράβο στο δημιουργικό team που τους πήρε μαζί για να ερμηνεύσουν δύο πράκτορες του FBI.
Ψάξτε τους στο youtube.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το Fargo μια απο τις καλύτερες σειρές τις περασμένης χρονιάς;

Έχεις την τεράστια επιρροή των Coen, τους ηθοποιούς, το κλίμα, το μαύρο χιούμορ, σκηνές δράσεις με μπόλικο αίμα και άλλες με σπουδαία σκηνοθετική αξία.
Το Fargo τα είχε όλα!

Ειδική μνεία θα δώσω στο πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Ο Billy Bob Thornton έδωσε τρομερή ερμηνεία σε έναν χαρακτήρα που απ' έπνεε το δολοφονικό ένστικτο ενός αρπακτικού, αλλά την ίδια στιγμή ήταν κομμάτι των αστείων σκηνών του show.
Θέλει μεγάλη ικανότητα για να το κάνεις αυτό.

Απο την άλλη ο Martin Freeman ένας απο τους πιο ανερχόμενους ηθοποιούς των τελευταίων χρόνων, κάνει ακόμα μια τεράστια ερμηνεία, δείχνοντας μας την εξέλιξη του Lester μέσα σε μόλις δέκα επεισόδια, απο ένα άβουλο αγαθό θύμα, σε έναν επικίνδυνο και χειριστικό άνθρωπο. 

Ο Lester διαμέσου Freeman είναι ένας χαρακτήρας που λάτρεψα.


Όπως και στην ταινία, το Fargo ξεκινάει με την εξής φράση:

"This is a true story.
The events depicted took place in Minnesota in 2006.
At the request of the survivors, the names have been changed.
Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred."


Τα γεγονότα δεν είναι φυσικά αληθινά αλλά ο Noah Hawley, δημιουργός της σειράς, δήλωσε οτι την κράτησε, "...για να αφηγηθεί την σειρά με διαφορετικό τρόπο".

Μπορώ να πω οτι αυτή η απλή φράση έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πως έβλεπες τη σειρά.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι ήταν και η "χωριάτικη" προφορά των κατοίκων του Bemidji, η λεγόμενη Minnesota Accent, Minnesota nice ή Singsong regional accent.

Είναι μια διάλεκτος που χρησιμοποιεί πολλές φράσεις όπως το "Yah, you betcha", που χρησιμοποιούσαν όλοι οι χαρακτήρες της σειράς.

Σύμφωνα με την Liz Himelstein, που προπόνησε τους ηθοποιούς της ταινίας των Coen, "η προφορά είναι ένας ακόμα χαρακτήρας".
Χωρίς την προφορά η σειρά και η ταινία θα ήταν μισή.

To Fargo, τέλος, απέσπασε 18 υποψηφιότητες για Emmy και όχι άδικα, ήταν απο τις καλύτερες νέες σειρές και θα επιστρέψει ανανεωμένη τον επόμενο χρόνο.

Ο Noah Hawley αποκάλυψε οτι θα δούμε την ιστορία του πατέρα της αστυνόμου Solverson, που το 1979 είχε αντιμετωπίσει μια παρόμοια υπόθεση.

Η 2η season θα εμπνέεται απο τις ταινίες των Coen, Miller’s Crossing, The Man Who Wasn’t There και φυσικά το Fargo.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © O Αλλοδαπός προτείνει... - - - -